..::سرزمین ارتباطات::..

کد مطلب: ۲۴۱۰۸۳  |  تاريخ: ۱۳۹۹/۱۰/۱۹  |  ساعت: ۳ : ۳۳


حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاها را گران می‌کند؟

این روزها بیش از پیش ارز ۴۲۰۰ تومانی محل بحث شده است؛ به گونه‌ای که مجلس عزم خود را برای حذف آن جزم کرده است اما دولت به رویکرد مجلس انتقاداتی دارد. جدای از این موضوع، با جدی شدن حذف ارز دولتی این نگرانی را در بین مردم تقویت کرده است که آیا حذف این ارز، کالاهای اساسی مورد نیاز مردم را گران می‌کند؟

ماجرای ورود ارز 4200 تومانی به اقتصاد کشور به 20 فروردین ماه 1397 برمی‌گردد که اسحاق جهانگیری_معاون اول رییس جمهور، مصوبه دولت برای تک نرخی کردن ارز و تعیین قیمت 4200 تومانی ارز را برای کلیه مصارف اعلام کرد. 
پس از آن با آشکار شدن تبعات سنگین این سیاست غلط به خصوص حراج منابع ارزی کشور در شرایط تحریم، دولت در مردادماه همان سال  تصمیم گرفت تا ارز 4200 تومانی را تنها به واردات کالاهای اساسی اختصاص دهد.

در حال حاضر با گذشت دو سال از عمر این مصوبه، این سیاست اقتصادی دولت نه تنها نتوانسته است به یکی از مهم‌ترین اهداف خود یعنی کنترل قیمت کالاهای اساسی دست یابد بلکه نتایجی فاجع آوری چون ایجاد رانت و تضعیف تولید داخل را به همراه آورده است.

رانت تنها ماحصل ارز 4200 تومانی 
در این زمینه کارشناسان اقتصادی هم معتقدند که  ارز 4200 تومانی هیچی نتیجه‌ای جز شکل‌گیری رانت و فساد نداشته است؛ به گونه‌ای که میثم هاشم خانی در یک گفت‌وگویی با ایسنا اظهار کرده‌ بود با ورود ارز دولتی به اقتصاد کشور و تداوم آن تا پایان امسال معادل 14 برابر یارانه نقدی سالانه ایرانی‌ها رانت توزیع شده است.

اما در روزهای اخیر که مجلس درگیر بررسی جزئیات لایحه بودجه سال آینده است، نوبت پرداختن به ارز 4200 تومانی رسیده است که با تصویب کمیسیون تلفیق بودجه، ارز 4200 تومانی در بودجه سال 1400 حذف می‌شود و یک نرخ 17 هزار و 500 تومانی برای تامین ارز کالاهای اساسی جایگزین می‌شود. در این بین، تاکید مجلسی‌ها بر این است که این مصوبه جلوی ارز رانتی را می‌گیرد اما از آن طرف این مصوبه واکنش‌های متفاوتی و بعضا انتقادی از سوی کارشناسان و البته مسئولان دولت در پی داشته است.

از سوی دیگر، آنچه از جدی شدن بحث حذف ارز 4200 تومانی موجب نگرانی مردم شده این است که در پی حذف این ارز از اقتصاد کشور، قیمت کالاهایی که ارز مورد نیاز آن‌ها از این طریق تامین می‌شد با افزایش قیمت مواجه می‌شود.

ارز دولتی به هدف خود نرسید 
اما طبق گفته اقتصاددانان از آنجا که ارز 4200 تومانی به هدف خود که کنترل قیمت کالاهای اساسی بوده، نزدیک نشده و تنها رانت و فساد به بار آورده است، با حذف این ارز، قیمت کالاهای اساسی نه تنها افزایشی نمی‌یابد بلکه تحت شرایطی می‌تواند کاهش هم داشته باشد.
در این زمینه، عطا بهرامی معتقد است که با حذف ارز دولتی قیمت‌ها در بازار کاهش پیدا می‌کند و اگر اصرار نکنند که صادرکننده با قیمت کمتری نسبت به ارز آزاد کالای خود را صادر کند، عرضه به قدری افزایش خواهد یافت که تمام قیمت‌ها خواهد شکست.
همچنین، یک کارشناس اقتصادی دیگر (حیدر مستخدمین حسینی) در این راستا می‌گوید: از زمانی که ارز دولتی وارد چرخه اقتصاد شده تا زمانی که این ارز از اقتصاد کشور حذف شود، هیچ تاثیری بر نرخ سبد کالایی مردم نخواهد نگذاشت، زیرا مردم همواره کالاهای موردنیاز خود را با نرخ ارز آزاد دریافت کرده‌ و می‌کنند.

با این حساب، می‌توان حذف ارز 4200 تومانی از اقتصاد کشور را به فال نیک گرفت زیرا، این اقدام، فساد و رانت ایجاد شده از طریق این ارز را کمتر می‌کند اما جایگزین این ارز، ارز 17 هزار و 500 تومانی همچنان محل بحث است و کارشناسان اقتصادی باید خوب و بد این موضوع را تحلیل کنند.

 

منبع: ایسنا


لينک مطلب: http://sarzaminertebatat.ir/ NSite/FullStory/?Id=241083

چاپ خبر