۱۴۰۰/۱۱/۵ - ۱۱ : ۰

شیرین هانتر: هر توافقی تا وقتی ایران و آمریکا موارد اختلافی خود را حل نکنند، موقت خواهد بود

شیرین هانتر: هر توافقی تا وقتی ایران و آمریکا موارد اختلافی خود را حل نکنند، موقت خواهد بود

شیرین هانتر در گفت‌وگو با ایلنا، در ارزیابی نقش روسیه در مذاکرات وین و در پاسخ به این سوال که با توجه به دیدار اخیر وزرای امور خارجه روسیه و آمریکا و همچنین گزارش MBC news مبنی بر پیشنهاد توافق موقت از سوی روسیه به ایران، موضع مسکو در قبال درخواست‌های ایران در مذاکرات احیای برجام چیست، گفت: برای فهمیدن موضع روسیه در مذاکرات برجام، چه در گذشته و چه امروز باید چند نکته را در نظر گرفت؛ روسیه به هیچ نحوی نمی‌خواهد روابط ایران با آمریکا و اروپا بهبود یابد. انزوای ایران به روسیه امکان می‌دهد که از تهران برای مقاصد سیاسی و اقتصادی خود استفاده کند و این موضع همیشگی این کشور چه در زمان پوتین و چه پیش از آن بوده است.

وی ادامه داد: روسیه در بسیاری موارد به خصوص انرژی رقیب ایران است و به همین دلیل نیز نمی‌خواهد که گاز ایران به ترکیه و اروپا صادر شود. روسیه از کارت ایران در قبال اعراب و اسرائیل استفاده می‌کند و نمی‌خواهد ایران بازیگر موثری در قفقاز و آسیای میانه باشد.

وی افزود: سابقه روابط دوجانبه ایران و روسیه هم شاهد این است که مسکو فقط با تهران بازی می‌کند. این کشور هیچ‌گاه منافع خود را به خاطر ایران به خطر نخواهد انداخت. تاکنون کمک روسیه به ایران فقط لفظی بوده است. روسیه برای رسیدن به اهداف خود از شکاف‌های داخلی ایران هم استفاده کرده است. این کشور در عین حال ممکن است نگران بروز برخورد نظامی بین ایران و آمریکا باشد، بنابراین می‌خواهد یک توافق مقطعی و محدود در مورد برجام صورت بگیرد. در ضمن اگر ایران بتواند نفت خود را بفروشد می‌تواند بدهی‌های خود را به روسیه پرداخت کند. ماهیت روسیه هنوز امپریالیستی است و پوتین از گذشته تزارها الهام می‌گیرد. امپریالیسم فقط محدود به غرب نیست.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که با توجه به وجود موضوع اوکراین میان مسکو و واشنگتن چقدر احتمال وجود دارد که روسیه با کارت ایران بخواهد از آمریکا امتیاز بگیرد، گفت: مسلما اگر روسیه بتواند، از موضوع ایران استفاده خواهد کرد اما به نظر من اهمیت اوکراین برای آمریکا، ناتو و به خصوص اروپا بسیار زیاد است و بنابراین فکر نمی‌کنم غرب حاضر به معامله با روسیه در این مورد شود.

این استاد دانشگاه همچنین در پاسخ به این سوال که ایران تا امروز با موضوع «توافق موقت» مخالفت کرده است، چقدر احتمال وجود دارد ایران با تلاش روسیه از خواست خود عقب‌نشینی کند، گفت: به نظر من موافقت ایران با توافق موقت بستگی به این خواهد داشت که تا چه اندازه نیازمند منابع مالی است. به طور کلی هر نوع توافقی تا وقتی که ایران دیگر موارد مورد اختلاف با آمریکا را حل نکند، موقت خواهد بود. این را هم باید گفت که برخلاف اظهاراتشان، غرب خیلی نگران اینکه ایران در آینده نزدیک سلاح اتمی تولید کند نیست؛ اگر چنین بود یا تا الان توافق شده بود یا نوعی برخورد نظامی صورت گرفته بود اما مشکلات ایران هر روز در حال افزایش است و تاخیر در گشایش مالی بسیار زیان‌آور است.

 

منبع: ایلنا